Recenzja wielkanocnej edycji Pysznej Paczki.

Recenzja wielkanocnej edycji Pysznej Paczki.

a

Pysznapaczka to kulinarny program subskrypcyjny, któremu przyświeca idea „Zrób to sam”. W każdym boxie znajdują się produkty odpowiednio wyselekcjonowane do wybranego tematu. Są to artykuły spożywcze, akcesoria kuchenne oraz przepisy na potrawy, które można przygotować wykorzystując składniki zawarte w boxie.

Pyszna paczka nie jest typowym boxem wypełnionym gotowymi produktami, lecz comiesięcznym kursem dla pasjonatów gotowania, podanym w formie paczki – niespodzianki. Każde pudło ma inną tematykę, a do wyboru są następujące edycje: Boże Narodzenie, Walentynki i Karnawał, Zioła i przyprawy, Wielkanoc, Grill/piknik/majówka oraz najnowszy box – Kuchnia włoska.

Ze względu na zbliżające się Święto, postanowiliśmy przetestować wersję Wielkanocną. W pudełku znaleźliśmy 7 produktów: chrzan z żurawiną, waflowe jajka, sól peklującą, barwniki do jaj, dwie silikonowe foremki do babeczek, siatkę wędliniarską oraz timer do gotowania jajek. Czyli wszystko, co niezbędne do przygotowania tradycyjnego wielkanocnego śniadania. W paczce zawarto również przepisy na zakwas i żurek w chlebie, babkę sękaczową i domową szynkę marynowaną. Dodatkowym prezentem jest czekoladowy zajączek od firmy Chocolissimo oraz kupon rabatowy do realizacji w sklepie Kwiatowy ogród. Całość składników została zapakowana w estetyczne, duże pudło, wypełnione zieloną papierową trawą. Kompozycja kolorystyczna idealnie nawiązuje do klimatu Wielkanocy.

b

g

Chrzan z żurawiną firmy Eterno to wspaniały dodatek do mięs, wędlin i sałatek, a także do jajek. Doskonale będzie komponować z wielkanocną szynką lub białą kiełbasą. Eterno to rodzinna firma, która specjalizuje się w produktach przygotowanych według oryginalnych receptur. Wszystkie przetwory są naturalne i nie zawierają konserwantów, sztucznych barwników ani dodatków smakowych. Chrzan został nagrodzony jako Top Produkt oraz zdobył certyfikat Doceń Polskie. Chrzan jest bardzo ostry, ale słodko – kwaśny smak żurawiny czyni go bardziej subtelnym. Można go jeść oddzielnie, lecz zdecydowanie lepszy jest wymieszany. Polecamy go również do kanapek, dobrze komponuje się ze świeżym, razowym chlebem.

Waflowe jajka firmy Vaffini to świetny pomysł na szybką przekąskę. Dzięki nim możemy zrealizować ciekawe pomysły na efektowne danie – wypełnić wafle kolorową pastą z jajek, sałatką lub bitą śmietaną i owocami. Są chrupiące, smaczne i zdrowe. Producent zapewnia, że Vafini wypiekane są bez dodatku konserwantów, sztucznych barwników, aromatów oraz cukru. Zawierają spoko błonnika pokarmowego. Wafle to nie tylko dobry sposób na wielkanocną przekąskę, świetnie sprawdzą się również jako przysmak na dziecięcym przyjęciu.

f

Sól peklująca to produkt przeznaczony do konserwowania produktów mięsnych. Efektem peklowania jest utrwalenie barwy, wytworzenie charakterystycznego smaku i zapachu oraz przedłużeniu trwałości. Poza tym zapobiega rozwojowi bakterii gnilnych i chorobotwórczych, co jest szczególnie istotne przy wyrobie mięs dojrzewających, w których może wytworzyć się jad kiełbasiany. Istnieje kilka sposobów peklowania mięsa. Możemy je natrzeć solą i pozostawić na 24 h, moczyć w zalewie peklującej lub wstrzykiwać rozpuszczona sól do środka. Tak przygotowane mięso po odpowiednim czasie peklowania pieczemy lub wędzimy.

c

Jedną z tradycyjnych wielkanocnych potraw jest szynka, którą z chęcią robimy sami. Własnoręcznie wykonana szynka jest zdrowsza i ma niepowtarzalny smak. Aby ją przygotować i nadać odpowiednią formę, należy umieścić ją w siatce wędliniarskiej. W pysznej paczce znajdziemy jej aż 2 metry!

Silikonowe foremki do wypiekania mini babeczek to kolejny gadżet w naszym boxie – niespodziance. Wytrzymują temperaturę do 250 stopni Celsjusza i nie pochłaniają zapachów. Silikonowe formy do wypieków są lubiane szczególnie za wygodę w użytkowaniu – ciasto nie przywiera do foremki i z łatwością wyjmuje się je po upieczeniu, można je myć w zmywarce do naczyń. Foremki to dla nas numer jeden ze wszystkich akcesoriów w paczce. Poza tradycyjną babą wielkanocną, możemy upiec małe babeczki, które później ozdobimy według własnych upodobań i wykorzystamy np. do koszyka ze święconką.

d

Gorące jajo – egg timer to nieodłączny gadżet przy gotowaniu jaj. Nie tylko dopasowuje czas, ale i temperaturę wody. Podczas gotowania zmienia kolor, zmniejszając czerwony obszar – im mniejszy, tym twardsze jajo. Pozwala na perfekcyjne przyrządzenie jajek w trzech stopniach – hard, medium i soft.

A kiedy już ugotujemy jajka tak, jak lubimy, nadamy im odpowiedni kolor przy pomocy barwników, zawartych w boxie. Tradycja tworzenia pięknych pisanek jest silnie związana z symboliką wielkanocną i trudno sobie bez nich to Święto wyobrazić. Warto wspomnieć, że technika uzyskiwania koloru za pomocą barwników nazywa się kraszanką i kiedyś używano do niej roślin, które pozwalały na uzyskanie różnych kolorów. Niestety obecnie większość proszków do malowania jaj to syntetyczne barwniki spożywcze, które w nadmiarze są szkodliwe dla zdrowia, więc może warto poświęcić trochę czasu, aby uzyskać kolory za pomocą naturalnych metod.

h

Pyszna paczka to idealny program subskrypcyjny dla tych, którzy nie szukają gotowych produktów, lecz lubią w kuchni się bawić i odkrywać nowe sposoby na przygotowywanie potraw. Zawartość wielkanocnej edycji jest różnorodna, ale spójna, artykuły nie są przypadkowo dobrane. Ich wartość to około 70 zł, natomiast subskrypcja wynosi 49,90 zł. Dodatkowo, w co czwartym boxie znajduje się ręcznie wykonany kurczak wielkanocny z jaja styropianowego, wstążek i szpilek, odpowiedni do dekoracji stołu czy koszyka do święconki.

Kulinarny zestaw – niespodzianka, pełen gadżetów i artykułów spożywczych to wspaniała propozycja dla tych, którzy pragną kreatywnie podejść do tematu Świąt i własnoręcznie przygotować potrawy na wielkanocny stół.

Dodaj komentarz