Recenzja styczniowego boxa Cud Miód.

Recenzja styczniowego boxa Cud Miód.

2

O Cud Miód i ich pierwszym boxie mielismy przyjemność pisać wcześniej  tutaj.

Styczniowe pudełko, które subskrybenci otrzymali pod koniec lutego, zawiera produkty naturalne bardzo dobrej jakości. W środku znajdują się: pasztet z czerwonej soczewicy, olej rydzowy, herbatka ziemiańska, amarantuski sezamowe oraz lemoniada na bazie Yerba mate o smaku granata.

5

3

Poza kolorem sznurka, opakowanie niczym się nie różni od poprzedniego. Jego minimalizm podkreśla ekologiczny charakter boxa i zawartych w nim produktów.

Recenzję zaczniemy od produktu, który nam szczególnie przypadł do gustu – pasztet z soczewicy. Pokochają go nie tylko wegetarianie. Doskonale doprawiony imbirem, gałką muszkatołową i czosnkiem mix warzyw i czerwonej soczewicy to świetna przekąska lub dodatek do kanapek. Produkt należy do Kolekcji Smaków, nowej propozycji firmy ABC Kuchni z Suchego Lasu pod Poznaniem. Jej właściciel, Hieronim Jurga, oprócz działalności restauratorskiej i cateringowej postanowił rozszerzyć swoją ofertę, tworząc naturalny, ekologiczny zestaw smaków. Oprócz soczewicy, w kolekcji znajdują się również 3 inne pasty, które niewątpliwie warto spróbować.

Pasztet z czerwonej soczewicy jest doskonałą alternatywą dla klasycznych, mięsnych pasztetów, których skład pozostawia wiele do życzenia. Ten jest w 100% zdrowy i naturalny. W jego składzie znajdziemy, oprócz soczewicy: marchew, seler, cebulę, jajka i śmietanę. W subtelnym, aksamitnym smaku wyczujemy idealnie skomponowane przyprawy. Pasztet dobrze się komponuje ze świeżym pieczywem, ale odnajdzie się też jako baza w daniu obiadowym.

8

Kolejnym produktem w recenzowanym boxie jest Olej Rydzowy firmy Semco. Rydz (inaczej rydzyk, ryżyk) to potoczna nazwa “lnianki”, jednej z najstarszych, uprawnych roślin oleistych, znanej już przed trzema tysiącami lat. Niestety 60 lat temu został wyparty przez olej rzepakowy, a w obecnej chwili wydawać by się mogło, że bliżej nam do włoskiej oliwy niż rodzimych specjałów. A szkoda, bo olej z lnianki jest niezwykle zdrowy – zawiera ponad 90% kwasów nienasyconych oraz mnóstwo witamin. Warto również wspomnieć, że olej z lnianki w 2009 trafił do rejestru produktów tradycyjnych jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność Unii Europejskiej.

6

Olej rydzowy zaskakuje swoją jasnożółtą barwą oraz niesamowitym, delikatnie orzechowym smakiem. Należy go podawać na zimno, żeby nie stracił swoich cennych właściwości. Pasuje do sałatek, potraw z ziemniaków lub jako dodatek do świeżego pieczywa. My wypróbowaliśmy go nawet w sałatce z makaronem i szpinakiem. Na pewno na stałe zagości w naszej kuchni 🙂

Herbatka Ziemiańska firmy EcoBlik to produkt, którego recepturę opracował znany polski ekspert w dziedzinie ziołolecznictwa i autorka wielu książek, Stefania Korżawska. Swoją pasją zaraziła syna, Michała, założyciela firmy EcoBlik. Pieczołowicie opracowana kompozycja ziół i owoców ma ulepszać pracę żołądka i jelit, poprawiać pamięć i koncentrację. Jej skład to: listki poziomki, jeżyny i czarnej porzeczki, kwiat głogu oraz owoce jarzębiny, podobną podawano na dworach magnackich i szlacheckich.

Herbata jest delikatna jak napar, mieszanka ziół i owoców jest odpowiednio zbalansowana, pozbawiona kwaśnego, charakterystycznego dla owocowych herbat posmaku. Jednakże miłośnikom intensywnych, ziołowych kompozycji może zabraknąć w niej wyrazistości.

W recenzowanym przez nas boxie jest również coś dla łasuchów – przepyszne amarantuski sezamowe. Firma Ekoprodukt, stworzona przez Marka Kubarę, oferuje wysokiej jakości żywność ekologiczną, produkty bezglutenowe oraz smaczne przekąski. Amarantus to jedna z najstarszych i najzdrowszych roślin uprawnych świata, pod względem wartości odżywczych przewyższa nawet pszenicę. 9

Talarki sezamowe nie zawierają tłuszczu, jajek i mąki, są idealne dla osób, które dbają o zbilansowaną dietę, można je chrupać bez wyrzutów sumienia 🙂 Ciasteczka mogą być świetną przekąską dla dzieci, są pysznym źródłem żelaza, magnezu i błonnika. Ze wszystkich produktów z boxa amarantuski zniknęły najszybciej.

A po słodkościach miło jest napić się Yerbaty, czyli w 100% naturalnej i pozbawionej konserwantów lemoniady, stworzonej na bazie yerba mate. Warto zajrzeć na stronę internetową firmy Biobox i przeczytać zabawny, rymowany wiersz o jej twórcach.

Yerbata świetnie orzeźwia i pobudza, zawiera sporą dawkę kofeiny. Będzie idealna na ciepłe dni jako alternatywa mrożonej kawy, a ze względu na minimalistyczny, niezwykle designerski projekt butelki może być hitem podczas letnich imprez i pikników.

7

Boxowi Cud Miód dajemy piątkę z plusem za możliwość wypróbowania wyselekcjonowanych produktów bardzo wysokiej jakości, o ogromnej wartości zdrowotnej. Niełatwo byłoby do nich trafić samemu. Testowanie pudełka jest jak kulinarna podróż po Polsce, po rodzimych firmach, w których pracują ludzie pełni pasji. Jedynym minusem jest to, że na kolejne pudełko musimy czekać cały miesiąc 😉

Zapraszamy na smacznego bloga kulinarnego Agnieszki Kaczyńskiej, która specjalnie dla nas przygotowała przepis z jednym z produktów z boxa – Olejem Rydzowym.

Pokręcone Carpaccio Z Zielonych Pomidorów i Miętowego Twarogu Z Olejem Rydzowym i Czerwoną Bazylią

Składniki :

200 gram tłustego twarogu

1 zielony pomidor

Pęczek świeżej mięty

Pęczek świeżej czerwonej bazylii

1 łyżka oleju rydzowego

Różowa Sól, świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

Twaróg umieszczamy w miseczce. Miętę i bazylię płuczemy, suszymy i siekamy, dodajemy do twarogu, przyprawiamy solą i pieprzem – zgodnie z upodobaniami.

Pomidora kroimy na plastry nie grubsze niż 5 mm.

Jeżeli nie macie specjalistycznego narzędzia w postaci pierścienia kucharskiego, możecie zrobić tak jak ja, czyli wyciąć dno z puszki po orzeszkach lub innych podobnych przekąskach i voila – 15 zł w kieszeni 😉

Na talerzu układamy pierścień, na dnie umieszczamy połowę przygotowanego twarogu, następnie wykładamy pokrojonym pomidorem, a na sam koniec układamy kolejną warstwę twarogu. Ostrożnie zdejmujemy pierścień.

Tak przygotowaną przystawkę, tuż przed podaniem polewamy oliwą rydzową oraz ozdabiamy liśćmi świeżej mięty i bazylii. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.

olej rydzowy (1)

Dodaj komentarz