Recenzja boxu CUD MIÓD

Recenzja boxu CUD MIÓD

1

Recenzowanie boxów subskrypcyjnych zaczniemy od naszego faworyta, który właśnie zaczął stawiać pierwsze kroki na polskim rynku boxów subskrypcyjnych.

CUD MIÓD to pomysł entuzjastów kulinarnych – Joanny Szczepaniak i Krzysztofa Świtońskiego, którzy rozczarowani monotonną ofertą popularnych marketów, postanowili sami odnaleźć trudno dostępne produkty, odwiedzając przeróżne targi lokalnej żywności. Efektem poszukiwań jest box subskrypcyjny, w którym znajdziemy znakomitej jakości, specjalnie wyselekcjonowane i ładnie zapakowane produkty spożywcze od polskich producentów. CUD MIÓD to świetna propozycja dla zabieganych koneserów dobrego jedzenia, którzy co miesiąc mogą dostawać pudełko z lokalnymi smakołykami wprost pod swoje drzwi.

3

Grudniowy box, który został wysłany do klientów w styczniu, miał pachnieć zimą i świętami. Twórcom boxa zdecydowanie się to udało. Zacznijmy jednak od samego opakowania boxa. Mimo użycia zwykłego szarego papieru pakowego, kolorowego sznurka i kartonika, robi ono duże wrażenie i zdecydowanie cieszy oko. Minimalizm w przypadku tego rodzaju boxa subskrypcyjnego świetnie się sprawdza. Uwagi można mieć jedynie do jakości broszury informacyjnej ze środka. Mimo że rodzaj papieru doskonale wpasowuje się w ogólną ideę boxa, to sam projekt mógłby być ciekawszy i bardziej estetyczny.

6

Pierwszy box CUD MIÓD zawiera polski czatni z zielonego pomidora firmy Luks Pomada, miód lipowy z Gospodarstwa Pszczelarskiego Suszka, konfiturę żurawinową z Gryszczeniówki, regionalny przysmak z Małopolski – śliwki wędzone z pestką oraz białą czekoladę z czerwonym pieprzem i rozmarynem marki Nczekolada.

Cud miód — kopia

Czatni, zwany także chatni, czy chutney, to konfitura z owoców lub warzyw, zawierająca ocet, cebulkę oraz orientalne przyprawy. W smaku jest zazwyczaj ostro-pikantne. W boxie od CUD MIÓD znajdziemy polskie czatni od Luks Pomady – małej firmy założonej przez Lidię Kłosowską, która specjalizuje się właśnie w tego typu wyrobach kulinarnych.

Czatni z zielonego pomidora to produkt dla osób lubiących pikantne i wyraziste smaki. Mimo dużych ilości ostrej papryczki i pieprzu kajeńskiego, można wyczuć subtelny słodkawy posmak, dzięki czemu całość jest niezwykle wyważona i nie przytłacza ostrymi nutami. Luks Pomada poleca swój czatni do serów i kanapek, my zaś radzimy wypróbować czatni na ciepło w domowych hamburgerach. Pycha!

Lipowy miód od Miody Suszka to strzał w dziesiątkę nie tylko na zimowe mrozy, ale i na pierwsze wiosenne dni, kiedy bardzo łatwo nabawić się przeziębienia. Produkcja wysokiej jakości miodu to nie tylko efekt ogromnej wiedzy pana Adriana i jego żony, ale i wielkiej miłości do pszczelarstwa. Pasieka położona jest na terenie Wielkopolskich Parków Krajobrazowych, co ma niewątpliwy wpływ na wartość miodów. Miód lipowy uważany jest za jeden z najlepszych miodów nektarowych.

Konfitura z żurawiny jest zrobiona z całych owoców, według prostej, domowej receptury. Przetwórnia Gryszczeniówka znana jest z tego, że wszystkie przetwory przygotowuje ręcznie, nie stosując mrożonek, pulp, pektyn, zagęstników czy białego cukru.

Żurawina ma delikatnie cierpki smak, który pasuje do wielu różnych potraw, na przykład do dań mięsnych lub do serów – jako elegancki i lekki dodatek. Żurawinę łączymy również z ciastami, naleśnikami i dodajemy do herbaty. Warto również zwrócić uwagę na świetny design słoiczka.

Wędzone śliwki z pestkami to tzw. suski sechlońskie (produkowane w Sechnie) , specjalnie wędzone i podsuszane gorącym dymem, stąd ich charakterystyczny, delikatnie słodkawy posmak i aromat wędzenia. Warto wspomnieć, że suska została wpisana do rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych (ChOG). Smak suski sechlońskiej nie każdemu przypadnie do gustu, warto jednak mieć je w domu, aby urozmaicić ich smakiem dania mięsne i pasztety. Obecność tego produktu w boxie CUD MIÓD to zdecydowany ukłon w stronę typowo polskich, lokalnych wyrobów, wszak suska wytwarzana jest jedynie na obszarze geograficznym obejmującym niecałe 240 km2.

A na deser…biała czekolada z czerwonym pieprzem i rozmarynem od firmy NCzekolada. Przyprawy, które zazwyczaj stosowane są w wytrawnych daniach, mogą smakować również intrygująco w słodkiej postaci. Szczególnie, jeśli bazą jest bardzo dobrej jakości czekolada. NCzekolada to przede wszystkim firma lubiąca eksperymenty i bawiąca się smakami. W swojej ofercie mają czekolady gorzkie, mleczne i białe. Czekolada z przyprawami zdecydowanie nie jest produktem, który zasmakuje każdemu. Z pewnością nie połaszą się na nią dzieci. Czerwony pieprz bardzo dobrze zgrywa się ze słodyczą białej czekolady Velvet, jednak smak aromatycznego rozmarynu może wydać się dla niektórych nieco przytłaczający. Nie zmienia to jednak faktu, że Nczekolada wybrana przez Joanne i Krzysztofa do pierwszego boxa CUD MIÓD to bardzo ciekawy produkt. Jeśli przypadły Wam do gustu kontrowersyjne połączenia smaków, polecamy od tego samego producenta czekoladę z suszonymi pomidorami.

15

Podsumowując, box CUD MIÓD jest wspaniałą propozycją dla koneserów dobrego smaku, którzy pragną odkrywać lokalne specjały wysokiej jakości. Idealny dla wszystkich, którzy lubią kulinarne niespodzianki w świetnie zaprojektowanych opakowaniach. Cena boxa (55 złotych za pojedynczą paczkę) jest przystępna. Płacimy nie tylko za smaczne produkty, ale też za ten moment oczekiwania na kolejną paczkę, element zaskoczenia po jej otwarciu, poczucie, że sprawiliśmy sobie prezent. Joanna i Krzysztof stworzyli biznes, który nie tylko promuje subskrypcyjny model sprzedaży, ale i przybliża nam cudowne historie kulinarnych pasjonatów i ich małych fabryk, przetwórni i manufaktur.

A oto przepis na oryginalną potrawę z suską sechlońską przygotowany dla nas przez Agnieszkę Kaczyńską. Więcej przepisów Agnieszki znajdziecie na jej blogu niestime.blogspot.com

Cocktailowe białe kiełbaski z marmoladą z czerwonej cebuli i wędzonej śliwki (suski sechlońskiej)

 

Składniki : na 10-12 kiełbasek

Kiełbaski

3 kromki białego chleba

1 szklanka mleka

3 średniej wielkości piersi z kurczaka

3 jajka

1 łyżeczka soli

Ok. 1-1,5 metra flaków wołowych

Olej z orzechów włoskich

 

Marmolada

3 średnie cebule

10 wędzonych śliwek

1 łyżka oliwy z oliwek

2 łyżki octu balsamicznego

0,5 suszonego tymianku

2 łyżki czerwonego półwytrawnego wina

2 łyżki miodu

Szczypta soli

 

Przygotowanie:

Flaki odmierzamy i moczymy przez co najmniej 1 godzinę zanim przystąpimy do produkcji kiełbasy.

 

Chleb umieszczamy w misce i zalewamy mlekiem – dłońmi ugniatamy do czasu uzyskania papki. W misie miksera bardzo drobno mielimy piersi z kurczaka. Dodajemy jajka – mieszamy  ok. 1 minutę na wysokich obrotach. Chleb dokładnie „wykręcamy” z mleka, dodajemy do masy kurczakowo-jajecznej i miksujemy kolejną minutę.

Kiełbasy napełniamy za pomocą rękawa cukierniczego, wybieramy najdłuższą końcówkę, nawijamy na nią flak i wypełniamy. Napełniony flak przewiązujemy sznurkiem/szpagatem tworząc kiełbaski długości ok. 5 centymetrów. Kiełbasy gotujemy w 70`C przez 15-20 minut (uważajcie żeby nie popękały).

Śliwki pestkujemy, kroimy na paski. Cebule kroimy na piórka. W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy cebulę którą przyprawiamy solą i tymiankiem, smażymy aż cebula się zrumieni. Dodajemy ocet balsamiczny i  wino, smażymy jeszcze przez 5 minut. Dodajemy miód i śliwki, zmniejszamy ogień i dusimy przez 10 minut aż całość nabierze konsystencji kleistej marmolady*

Ugotowane i przestudzone kiełbaski obieramy z flaka. Olej z orzechów włoskich rozgrzewamy na patelni, obsmażamy kiełbaski.

Gdy wszystko mamy już gotowe – kiełbaski nabijamy na przycięte kijki do szaszłyków, podajemy na marmoladzie, ozdabiamy nią kiełbaski również z wierzchu.

* polecam przygotować sobie zapas marmolady i spakować do słoiczków, z powodzeniem można przechowywać ją w lodówce nawet przez tydzień.

               suska sechlońska                      suska sechlońska2

 

 

 

 

 

 

 

1 odpowiedź

  1. Recenzja styczniowego boxa Cud Miód. | Blog SubClub.pl · 13 marca 2014 Reply

    […] O Cud Miód i ich pierwszym boxie mielismy przyjemność pisać wcześniej  tutaj. […]

Dodaj komentarz