Kawowa subskrypcja od Craft Coffee

Kawowa subskrypcja od Craft Coffee

1

Craft Coffee to amerykańska marka, którą założył Michael Horn w listopadzie 2010. Z wykształcenia prawnik, w 2008 roku porzucił korporacyjną pracę, aby po 2 latach rozwinąć kawowy biznes subskrypcyjny.

Craft Coffee to najbardziej selektywny abonament kawowy na świecie. Co miesiąc grupa ekspertów ocenia 50 kaw z różnych palarni, aby wyłonić te 3 najlepsze, które mają znaleźć się w boxie. Degustatorzy znają jedynie kraj pochodzenia kawy i datę palenia. Nazwa palarni nie jest im znana, więc nie wpływa na przebieg selekcji i wybór ziaren. Dzięki temu ekspert skupia się na smaku, testując kawy nawet przez kilkadziesiąt godzin.

3

W recenzowanym pudełku zamieszczono kawę z Etiopii, Kolumbii oraz Papui Nowej Gwinei.

1. Kawa Aricha, palona w seattlowskiej State Coffee Roaster.

6

Uprawiana jest na południowo – środkowym obszarze Etiopii, na glebach Wyżyny Yirgacheffe, 1950 – 2,150 metrów nad poziomem morza. W tym regionie Afryki ziarna suszy się długo i naturalne – owocom pozwala się zasychać na drzewie. Oprócz Etiopii taką metodą suszy się ziarna jedynie w Jemenie. W pozostałych częściach świata proces ten został zmodyfikowany.

Dojrzałe owoce są dostarczane do młyna (zw. Kerbal Aricha), sortowane, ugniatane, a następnie poddane fermentacji, trwającej 36 – 48 godzin, w zależności od temperatury i wilgotności. Po tym procesie są suszone przez 2,3 tygodnie, aż do osiągnięcia odpowiedniego poziomu wilgotności – 12%.

Kawa Aricha ma subtelny, aksamitny smak, w którym można wyczuć truskawki, kakao i jaśmin.

2. Andino Colombia z Toby’s Estate Coffee na nowojorskim Brooklynie.

4Andino to stowarzyszenie, założone w 2002 roku w celu wspierania mikro przedsiębiorstw produkujących kawę, skupionych wokół miasta Bruselas w regionie Huila w Kolumbii. Dziś liczy ponad 100 członków, którzy posiadają niewielkie gospodarstwa, liczące 1-7 ha i przetwarzają swoje ziarna w lokalnych młynach. Klimat Kolumbii sprzyja roślinności – dzięki częstym deszczom kawę można zbierać dwa razy w roku. Dzięki temu zebrane plony są zawsze świeże.

W Andino Colombia da się wyczuć owocowe kompozycje – mango, pomarańczy i wiśni oraz delikatny smak migdałów.

3. Eastern Highlands z nowojorskiej palarni Joe.

Kawa pochodzi z plantacji Baroida, znajdującej się we wschodnim regionie Papui Nowej Gwinei. Plantacja została założona w 1965 roku przez Bena Colbrana, który nabył ziemię od rdzennego mieszkańca oraz podjął się jej uprawy. Z czasem członkowie rodziny zaczęli stopniowo tworzyć i powiększać farmę. W 2005 wnuk Bena – Chris Colbran powrócił na farmę, aby rozwinąć plantację dziadka.5

Dziś Baroida jest prężnie działającą firmą, produkującą ok 700 ton kawy rocznie, choć liczba ta waha się w zależności od sytuacji politycznej Papui Nowej Gwinei.

Ziarna suszone są w pełnym słońcu przez około 30 dni. Dają orzechowo – karmelowy smak oraz gładką, kremową konsystencję.

Każdą kawę w boxie od Craft Coffee charakteryzuje wyrazisty smak, powstały dzięki doświadczeniu i ogromnej pracy pasjonatów, tworzących zarówno popularne marki, jak i małe palarnie. Subskrybując ten program, mamy okazję poznać smaki starannie wyselekcjonowanych, najlepszych ziaren na świecie.

Dodaj komentarz